Onderhoud horloges

Service aan het uurwerkIWC Movement

Onderhoud aan het uurwerk van uw horloge is noodzakelijk voor zowel de betrouwbaarheid als voor een lange levensduur. Ook hoogwaardige uurwerken moeten regelmatig nagekeken worden volgens de reparatiespecificaties die per horlogemerk gelden.

Dit gaat als volgt. Na een zorgvuldige analyse van het uurwerk worden de benodigde werkzaamheden bepaald. Hiervan worden wij op de hoogte gesteld waarna wij met u overleggen of u de reparatie wilt laten uitvoeren. Het uurwerk wordt geheel uit elkaar gehaald en elk afzonderlijk onderdeel wordt bekeken en schoongemaakt met daarvoor geschikte vloeistoffen. Onderdelen die slijtage vertonen worden vanzelfsprekend vervangen. Tevens dient elk onderdeel weer exact te worden voorzien van een specifieke olie variërend in viscositeit.

Na reparatie volgt het controleproces waarbij de uurwerkmaker met speciale machines afwijkingen kan opsporen in de gang van het uurwerk. Na het afregelen en het ondergaan van diverse testfases functioneert het uurwerk weer volgens de strenge eisen van het desbetreffende merk. Ook de kast wordt afzonderlijk beoordeeld en eventueel gepolijst zodat het horloge uiteindelijk weer de verfijnde afwerking terugkrijgt. Tenslotte worden het uurwerk en de kast weer verenigd en dan volgen o.a. tests op waterdichtheid. Wanneer deze aan de vereisten voldoen wordt de reparatieprocedure afgesloten.

Indien u het herstel niet wilt uitvoeren dan worden alleen de tot dusver gemaakte kosten in rekening gebracht.

 

Garantie na reparatie

Er geldt een garantietermijn van minimaal 1 jaar (afhankelijk van het merk)  na een compleet onderhoud op de uitgevoerde werkzaamheden aan het horloge, tenzij vooraf anders afgesproken. Wanneer er achteraf schade is ontstaan door een onjuiste behandeling dan is de garantie niet meer van toepassing. Ook wanneer het horloge is geopend door onbevoegde derden vervalt de garantie.  

 

Tips voor mechanische horloges

Het uurwerk is voorzien van vele onderdelen en daarbijhorende oliën. Om ervoor te zorgen dat deze elastisch blijven is het van belang om het uurwerk minstens eenmaal per maand op te winden. Wij adviseren u om daarbij het horloge van de pols te halen en altijd met de wijzers van de klok mee te draaien.

Het uurwerk kan ontregeld raken wanneer deze wordt blootgesteld aan magnetische velden. Hierbij moet u denken aan telefoons, computers, luidsprekers, Ipad, magnetron en vele andere apparaten. Ook grote temperatuursverschillen zijn niet bevorderlijk voor een horloge. Houdt hier rekening mee tijdens het dragen.

Het datummechanisme kan beschadigd raken wanneer u deze gelijk zet als de wijzers tussen 9 uur 's avonds en 3 uur 's ochtends staan. Wij adviseren u om de wijzers voor de zekerheid op half 6 te zetten en dan pas met de kroon de datum te veranderen. 

Ervaring leert ons dat horlogemakers vaak constateren dat een mechanisch uurwerk aan een hevige schok onderhevig is geweest. Houd hier tijdens het dragen rekening mee. 

Een enkele barst of beschadiging aan het glas kan al de oorzaak zijn van stof en/of vocht wat het uurwerk kan binnen dringen. Laat deze daarom direct vervangen.

Wanneer het horloge een schroefkroon heeft dan is het belangrijk dat deze ook weer vast wordt gedraaid na het verstellen van de wijzers en/of het veranderen van de datum. Dit om te voorkomen dat het uurwerk schade ondervindt van buitenaf.

 

Waterdichtheid

Op de achterzijde van een horloge staat vaak de waterdichtheid. Helaas bestaan hierover vaak veel misverstanden waardoor het risico gelopen wordt dat er vocht in het uurwerk komt. Wanneer dit niet snel wordt verholpen zal het uurwerk op den duur veel schade ondervinden. Voor de zekerheid adviseren wij u de volgende gradaties aan te houden:

 

watdichtheid

 

De waterbestendigheid wordt gegarandeerd door rubberen pakkingen in de kast van het horloge. Tijdens gebruik van een horloge, of louter door het verloop van de tijd, gaat de conditie van een pakking achteruit waardoor de waterdichtheid afneemt. Indien uw horloge veelvuldig met vocht in aanraking komt, is het noodzakelijk om het horloge jaarlijks te laten controleren op waterdichtheid. Afhankelijk van het merk is het belangrijk om te weten dat een uurwerk soms zelfs in de garantieperiode (bijvoorbeeld na aanschaf) om het jaar een service nodig heeft om garantie op de waterdichtheid te behouden.